Subpagina icoon wal FINAL

Wal

 

Waterjoffers Programma

2019-2020

 

Woensdag 2 oktober 2019
Lukas Meursing

Vernieuwing van de Afsluitdijk

Woensdag 6 november 2019
Jaap Kiers

De historie van de Wadden en de eilanden

Woensdag 4 december 2019
Spreker van Natuurmonumenten

De eilandjes langs de Houtribdijk (Marker Wadden)

Woensdag 15 januari 2020
Nieuwjaarsbijeenkomst
Jacqueline Edeling


Brainstormen
Bandoneon

Woensdag 5 februari 2020
Theo Doorman (zoon van Karel Doorman)

In de schaduw van de Javazee

Woensdag 4 maart 2020
Koos Termorshuizen

Van boom tot boot

Woensdag 1 april 2020
Martin Hendriksma

De Rijn, biografie van een rivier

INHOUD LEZINGEN 2019-2020

 

2 oktober 2019
Lukas Meursing: Vernieuwing van de Afsluitdijk

 

Lukas Meursing is omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat voor het project “Afsluitdijk”. De Afsluitdijk wordt uitgebreid versterkt. Doel van deze vernieuwing is om ervoor te
zorgen dat de Afsluitdijk tot 2050 bestand is tegen de stijgende zeespiegel en zware stormen. Om dit te bereiken wordt de dijk verhoogd, de spuicapaciteit verruimd en er worden pompen geplaatst om water uit het IJsselmeer te kunnen afvoeren.

6 november 2019
Jaap Kiers: De historie van de Wadden en de eilanden

Jaap Kiers is een zeezeiler en een solo waddenzeiler. Hij vertelt over de Waddenzee en de eilanden met vooral historische informatie. Bijzondere gebeurtenissen uit het verleden laten zich in spannende verhalen vangen.

 

4 december 2019
Spreker van Natuurmonumenten: De eilandjes langs de Houtribdijk ( Marker Wadden)

Een lezing over de eilandjes langs de Houtribdijk. Grote zandstranden zijn er aangelegd, niet voor recreatie , maar voor versterking en natuurontwikkeling. Nieuwere natuur met als hoofdingrediënten: zand, slib en moerasandijvie. Het hele project Marker Wadden is bedoeld om de waterkwaliteit van het Markermeer te verbeteren. Tevens komt het de variaties in de vogelstand ten goede.

 

15 januari 2020
Brainstorm en muzikaal programma

Jacqueline Edeling, is expert op het gebied van balginstrumenten, Zij speelt bijna ieder balginstrument in iedere denkbare stijl. Een definitieve keuze voor tango heeft voor een complete toewijding aan de bandoneon gezorgd. Zij treedt op in concertzalen in binnen- en buitenland en ook solo. Jacqueline speelt en arrangeert muziek en heeft een eigen solo programma “Balg er op los”.

 

5 februari 2020
Theo Doorman: De schaduw van de Javazee

Theo Doorman heeft de 26 brieven verzameld waarin Schout-bij-nacht Pieter Koenraad (1890-1968), marine-commandant in Indië, verslag deed aan zijn familie van zijn oorlogservaringen in Indië, Engeland en Australië en hierover het boek “In de schaduw van de nacht” geschreven. De brieven bieden het persoonlijk verhaal van een hooggeplaatste marine-officier die tijdens de tweede wereldoorlog één van de brandpunten van de strijd tegen Japan meemaakte. Pieter Koenraad lunchte nog met Karel Doorman, de vader van Theo, de dag voor hij met de Hr.MS De Ruyter in de Javazee ten onder ging.

 

4 maart 2020
Koos Termorshuizen: Van boom tot boot

Koos Termorshuizen is hoofdredacteur van het blad “Roei”. Hij vertelt het verhaal van de evolutie van de roeiboot vanaf de steentijd tot vandaag, een reis door de tijd van 10.000 jaar. Via de Romeinen, de Vikingen, de walvisjagers en de Engelse vernieuwers eindigt het verhaal met de snelle wedstrijd-roeiboot van hypermodern en vederlicht materiaal.

 

1 april 2020
Martin Hendriksma: De Rijn, biografie van een rivier

Martin Hendriksma trok voor zijn boek De Rijn, biografie van een rivier van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee en verzamelde een schat aan verhalen. Over verdronken dorpen waarvan de kerkklokken, diep in het rivierwater, nog steeds luiden. Over monniken die opklommen tot wijnmagnaat. Over hoe de industrie de natuur de nek om draaide, terwijl bestuurders wegkeken. Schippers, schilders en soldaten brengen het Rijnwater tot leven. Samen vertellen ze het verhaal van de rivier die de geschiedenis van landen, steden en mensen sinds de Romeinen bepaalt. Als muze, als motor, als monster. Tijdens deze Rijnlezing vertelt Martin de mooiste waterverhalen, voorafgegaan door een rivierkwis.

 

Handige info

 
 
Volg ons op Facebook