Subpagina icoon wal FINAL

Wal

 

Waterjoffers Programma

2017-2018

 

Woensdag 4 oktober 2017
Mevrouw Juliëtte Jonker-Duynstee

Het interieur van buitenplaatsen aan de Vecht

Woensdag 1 november 2017
De heer Bert van der Valk

De Geschiedenis van de Hondsbossche Zeewering en de recent uitgevoerde kust versterking

Woensdag 6 december 2017
Mevrouw Jet Key

Muiden-Paramaribo-Muiden

Woensdag 10 januari (!) 2018
Nieuwjaars bijeenkomst
De heer Joop van Velzen

Brainstormen

Water en Klassieke muziek

Woensdag 7 februari 2018
Patricia Scherpel

Ervaringen als vrouw in de wereld van de scheepsbouw

Woensdag 7 maart 2018
Ton Fransen

Statenjacht Utrecht

Woensdag 4 april 2018
Mevrouw Maxine Maters

Sailing in Russia

INHOUD LEZINGEN 2017-2018

 

4 oktober 2017
Drs. Juliëtte Jonker-Duynstee: Het interieur van buitenplaatsen aan de Vecht

Juliëtte is ruim 30 jaar freelance kunsthistorisch gids, verzorgt lezingen en organiseert culturele relatie-ontvangsten. Ze schrijft historische artikelen die betrekking hebben op de gemeente Loenen, monumenten en andere cultuurhistorische onderwerpen in de Vechtstreek, is eindredacteur van de Vechtkroniek, het tijdschrift van de Historische Kring Gemeente Loenen (waarvan zij erelid is), is sinds 2006 bestuurslid en redactielid van het oudheidkundig genootschap “Nifterlake” en is voorzitter en redactielid van de Vreelandbode. Ze is lid van de web redactie van de Stichting Kastelen, Landgoederen en buitenplaatsen en is bestuurslid van de Stichting “Venster op de Vecht”, waarvoor zij ook teksten schrijft en het web beheer voert. Zij is hoofdauteur van “Vreeland, 750 jaar geschiedenis in vogelvlucht en mede-auteur van verschillende boeken waaronder “Gouden Bochten”.

De tientallen buitenplaatsen die zich spiegelen in het water van de Vecht zijn te bewonderen door iedereen die er langs fietst, rijdt, vaart of wandelt. Maar….. hoe zien deze huizen er nu van binnen uit? Omdat vrijwel al deze monumenten particulier bezit zijn, zijn ze niet toegankelijk. Deze lezing geeft een kijkje achter de schermen en toont ook interieurs van diverse buitenplaatsen, die verrassend veel overeenkomsten tonen met Amsterdamse grachtenpanden. Stucwerk van vader en zoon van Logteren, 18de -eeuwse wandtapijten en schilderingen van Jacob de Wit zijn enkele elementen die de revue zullen passeren. Veel historisch en recent beeldmateriaal voert langs eeuwen Vechtse historie en door het “binnen” van de buitens.

 

1 november 2017
De heer Bert van der Valk : De geschiedenis van de Hondsbossche zeewering en de recent uitgevoerde kust versterking

De heer Bert van der Valk studeerde Kwartair-geologie en laaglandgenese aan de VU te Amsterdam. Sinds 1999 werkt hij bij Deltares als senior adviseur-geoloog. Bij ons komt hij een lezing geven over de geschiedenis van de Hondsbossche Zeewering en over de recent uitgevoerde kustversterking aan de zeezijde van de oude dijk.
De kust tussen Petten en Den Helder is al eeuwenlang een zwakke schakel van de Nederlandse kust. Sinds het einde van de laatste ijstijd steeg de zeespiegel eerst snel, maar daarna geleidelijker door het smelten van het zee-ijs, de uitzetting van het zeewater etc. In het midden van de 16de eeuw is de eerste Hondsbossche Zeedijk aangelegd als afdamming van het zeegat “Het Zijpe” tussen het vasteland van Bergen-Schoorl en Callantsoog. Op school leerden we al over een zgn. Waker-, een Slaper- en een Dromer-dijk. Over dit verleden en het tot stand komen van de huidige, nieuwe kustlijn zal de heer van der Valk ons komen vertellen.

 

6 december 2017
Mevrouw Jet Key
Uittreksel lezing Jet Key: Muiden Paramaribo Muiden

Al op haar tiende verjaardag kreeg Jet de 12 voetsjol (393 Phoenix) van haar grootvader Pieter Schoen met de opdracht om lid te worden van een fatsoenlijke zeilvereniging en dat was in (zijn ogen) de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging in Muiden. Daar heeft ze verschillende jeugdopleidingen gevolgd en is tijdens de vakanties een aantal keren naar de Eerste Friese Zeilschool geweest. Na haar rechtenstudie in Leiden heeft ze vooral functies in de organisatie wereld gehad. Ze werkte voor de Stichting Olympische Spelen Amsterdam,was directeur van Sail Amsterdam 1990 en werkte ruim 10 jaar als directeur van het Ned. Congres Bureau. In de crisistijd is Jet gestart met een eigen klusbedrijf in Amsterdam onder de naam “Klusvrouw Jet Key”.

Jet heeft 25 jaar met twee vrienden in een S & S 36 (Hestia) gezeild waaronder diverse keren de Fastnet Race, maar ook wedstrijden naar de Azoren of “gewoon” op de Noordzee en IJsselmeer. Als bemanning heeft ze met Eef Willems en haar Tooluka in Patagonië en Groenland gevaren.

In 2015/2016 heeft ze haar wens vervuld om een jaar met haar schip “Morning Glory”, een
first 375 van Benéteau uit 1986 van Muiden naar Paramaribo en terug te zeilen waarover ze
graag een lezing komt houden.

 

10 januari 2018
De heer Joop van Velzen: Water en klassieke muziek

Na onze gebruikelijke brainstorm sessie zal de heer Joop van Velzen ons vertellen over en laten luisteren naar de connectie Water en Klassieke muziek.
Hij heeft zich 3 jaar geleden gevestigd in Laren met zijn organisatie “Music in life en richt zich op het toegankelijk maken van en mensen te interesseren voor de wereld van klassieke muziek.
Hij concentreert zich op het ontwikkelen en uitvoeren van programma’s over allerlei onderwerpen uit de wereld van de klassieke muziek. Hij is universitair afgestudeerd muziekgeschiedenis.

 

7 februari 2018
Patricia Scherpel : Ervaringen als vrouw in de wereld van de scheepsbouw

Patricia Scherpel runt samen met haar man Hans Resoort de Scherpel Jachtwerf. Deze werf is al generaties eigendom van de familie Scherpel.
Heel bijzonder is dat Patricia als vrouw in deze mannenwereld de leiding heeft over deze werf.
De Scherpel Jachtwerf maakt houten sloepen en vletten, heeft daarnaast een bootbouwschool, jachthaven en doet onderhoud en reparatie van schepen. In de zomer maanden draait hun zeilschool de Vuurtoren op volle toeren. De sfeer op deze zeilschool staat bekend als bijzonder gezellig.
Alsof dit niet al een heel takenpakket is voor een werkende echtgenote en moeder, regelt Patricia ook nog eens de Sinterklaas intocht. Hoe ze dit allemaal klaarspeelt komt Patricia ons op woensdag 7 februari a.s. vertellen.

 

7 maart 2018
De heer Ton Fransen: Statenjacht Utrecht

Het Statenjacht Utrecht is een historische reconstructie, een replica, van een statenjacht dat oorspronkelijk gebouwd is in 1746.
In juli 2003 is schip, na vijfenhalf jaar bouwen, in de vaart genomen.
De heer Ton Fransen kan ons alles vertellen over de speciale bouw en het huidige gebruik van dit mooie statenjacht. Soms zien we het op de Loosdrechtse plassen varen.

 

4 april 2018
Sailing through Russia

Maxine Maters heeft samen met de Australische schipper John Vellentine een spectaculaire zeiltocht gemaakt dwars door Rusland vanaf de Noordelijke IJszee tot in de Zwarte Zee. Maxine is Nederlandse maar woont al vele jaren in Rusland. Zij verhuisde eind jaren tachtig naar Moskou met een Nederlandse studiebeurs voor een rechtenopleiding aan de Moscow Universiteit. Na haar studie en verschillende baantjes kreeg zij van 2004 tot 2008 de leiding over de Moscow Times.
Tot 2012 was het voor buitenlanders niet mogelijk om op de Russische binnenwateren te varen. In 2013 was het Australische zeiljacht Tainui het eerste pleziervaartuig dat onder vreemde vlag de rivieren de Wolga en de Don bevoer. Het verhaal over de 3000 mijlen tussen start en finish geeft een inkijk in de ontwikkelingen gedurende de reis, de laconieke houding die soms moest worden aangenomen om de reis te volbrengen en de amusante effecten die zich soms ook voordeden. Sinds 2016 is het boek “Sailing through Russia” in Nederland te koop. Het boek geeft een impressie van de boottocht, geïllustreerd met kaartjes en prachtige foto’s, waardoor een goed beeld ontstaat van het huidige Rusland en meer specifiek van de Wolga en de andere vaarwegen tussen de pool en het diepe zuiden.

 

Handige info

 
 
Volg ons op Facebook