Subpagina icoon vereniging FINAL

KWVL Nieuws

MPM 2017

Geplaatst op 18-11-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Hans Mersmann

Elk jaar weer wordt het dorp Muiden overspoeld door een invasie van sloepen in allerlei soorten en maten. Maar ook lange rijen auto’s waardoor je van auto naar de start al het gevoel krijgt een marathon te hebben gelopen. Ik overdrijf natuurlijk, maar toch ben je blij als je aankomt bij het zusje van onze KWVL, de Koninklijke Zeil & Roeivereniging (KNZ&RV). Knap hoe ze er jaar in jaar uit in slagen een soepele en doeltreffende organisatie neer te zetten met uitgekiende catering, een humorvolle en attente speaker, die het hele veld uit zijn hoofd kent en ook weet wie er die dag jarig is.

Twee dagen lang, met drie wedstrijden verdeeld over dames en herenteams op zaterdag en zondag in het eerste weekend van november genieten van het evenement dat Muiden-Pampus-Muiden heet ofwel voor insiders de MPM. Dat is sinds 1992 het meest succesvolle roeievenement, georganiseerd door de Stichting MPM en elk jaar bij onze zustervereniging in Muiden.

Met internationale belangstelling: twaalf Engelse teams aan de start. Zomaar werd ik uitgenodigd om aan boord te stappen bij één van die Engelse teams. Bekend van de rivier waarop zij roeien, Torridge in de buurt van Appledore, een vissersplaatsje in het wonderschone Noord Devon. De Atlantische Oceaan ruik en hoor je want de rivier stroomt daar in de Atlantic.

Een overmacht aan grote sloepen (85 heren- en 45 damesteams) waarvan de Kuikensloep en de Whaler de meest bekende zijn. Met bewondering keek ik naar de indrukwekkende spierbundels van de heren- en damesteams. In die lijven is ongetwijfeld veel spinazie gaan zitten. Op televisie zag ik een Engels programma waarin het effect van spinazie werd getest bij 2 skiffeuses. Uit dit wetenschappelijk hoogstaande onderzoek is het me duidelijk geworden dat spinazie een superfood is. Dat betekent dat wij voor de wedstrijden spinazie moeten eten, liefst te beginnen een week van tevoren. Misschien ook een idee voor POS Catering om dit standaard op de kaart te zetten.

De armada aan grote sloepen werd gecompleteerd door een relatief bescheiden aantal Pilot GIG’s (17 herenteams en 17 damesteams). Het valt me steeds op hoe rank die GIG’s zijn vergeleken met de toch wat lompe grote sloepen.

Dus daar zat ik dan in een Engelse Pilot GiG op weg naar de eerste start. Toen nog vergezeld van een waterig zonnetje. Start, tegelijk met nog twee andere boten en weg waren we naar ons eerste doel Pampus. Met een prachtige lange rustige slag gleden we over het water. Dat gaf, zo bleek, ook gelegenheid voor de Engelsen om kort de geschiedenis van Pampus door te nemen. Kort want zo lang was de Engelse slag ook weer niet. Weer heel anders dan de “Franse Slag” of liever gezegd de slag van Frans maar die ontbrak bij ons eerste team van de Gent-All-Men. Oorzaak een ribblessure waarvan ook enkele KWVL-dames van de Chillies last hadden. Dus met enig gehussel was er een damesteam samengesteld uit gezonde Chillies, GiGa’s en GoGo’s.

Net voor Pampus pakten we nog een achterblijver op en daarna werd het een eenzame strijd met achter ons een paar reddingsboten, een politieboot en enkele boten met supporters. Maar stiekem achteruit kijkend (dat gaat makkelijk op boeg), zag ik toch een lichtpunt. We waren zomaar een sloep met roeiers die waarschijnlijk geen of weinig spinazie hadden gegeten, aan het inhalen. En dan, het kon bijna niet op, een laatste lichtpunt, we haalden in de havenmonding nog een Pilot GIG in.
Dus al met al een verdienstelijke 15e plaats in een veld van 17 boten.
De middagwedstrijd leek wel een kopie maar minder plezant, zou de Belg zeggen, met veel regen en kou. Aan de andere kant de golven hielden zich in dus het was lekker roeien met die lange slag.

Maar genoeg over de Engelsen hoewel, u bent natuurlijk geïnteresseerd in hoe de andere Engelse teams het deden. Nou in een paar woorden: beter tot heel goed. Drie Engelse teams eindigen op de eerste drie plaatsen in de eindrangschikking. Ook het eerste en het tweede Gent-All-Men team deden het waarlijk niet slecht met een achtste en negende plaats. En als we de statistiek een beetje corrigeren, want laten we wel zijn in andere wedstrijden in Nederland komen we die Engelse topteams niet of nauwelijks tegen, is het eigenlijk een vijfde en zesde plaats. Geweldig en voor mij persoonlijk, ik roei voortaan weer Dutch.

Halen de Nederlandse vrouwen in internationaal verband veelvuldig de beste plaatsen, zie Marit Bouwmeester als wereldzeilster van het jaar 2017, ja dan worden de mannen toch stevig overvleugeld: geen #MeToo maar #SheToo!
Deden onze vrouwen het goed? Jazeker. ln de eerste wedstrijd een 7e plek gevolgd door een 9e en zondag in de laatste race een 14e. Alles bij elkaar opgeteld, leverde dat in de eindrankschikking een 10e plaats op.

Het is goed om na een nat- en koud verblijf op het water een volle feesttent in te kunnen stappen en het nodige bier en ander vocht te consumeren. De jonge versie van Danny Christiaan bracht de stemming er goed in. Wat een bravoure en wat een dynamiek had die man. Met fantastische nummers kreeg de schlagerkoning in wording de zaal plat. Dat is het mooie van roeien: eerst presteren tot je uitgeput over de finish komt en dan als beloning een feestje met veel bekende- en onbekende roeiers/roeisters. Ik kan zeggen dat we als KWVL goed waren vertegenwoordigd in de massa en bij het dansen stonden we vooraan.

Hans Mersmann

 

Voor meer informatie over de MPM wedstrijden en voor alle uitslagen klik hier >>

Handige info

 
 
Volg ons op Facebook